taustakuva taustakuva taustakuva

Usein kysyttyjä kysymyksiä

 

MISTÄ SAAN LISÄTIETOJA

Tule käymään uudella toimistollamme Ketolankuja 5 A, 2. kerros, Osuuskunta Valkeaveden toimitila, lähetä viestiä tai soita. Autamme mielellämme!

Mihin valokuitua rakennetaan?

Valokuituverkkoa on tarkoitus rakentaa kaikkialle Kalajoella. Ensimmäisessä vaiheessa vuosien 2019-2020 aikana rakentaminen keskittyy alueille, joille rakentamiseen on saatu valtion ja kaupungin avustus. Näillä alueilla ei ole valokuitua saatavilla markkinaehtoisesti. Liittymätilauksia kannattaa tehdä kaikkialla, jotta voidaan arvioida kysyntää myös myöhemmin rakennettavilla alueilla. Mitään ei tarvitse maksaa ennen liittymän käyttöönottoa. Ensimmäisen vaiheen alustava suunnitelmakartta löytyy alla olevaa kuvaa klikkaamalla.

Valokuituverkon kattavuus kartalla

Mikä on valokuitu?

Valokuitu on erittäin ohut, lasista valmistettu johdin, jota pitkin signaali siirtyy valon (laser/led) muodossa. Valokuitu on ominaisuuksiltaan ja tiedonsiirtokyvyltään ylivoimainen kuparikaapeleihin sekä langattomiin yhteyksiin verrattuna. Sen tärkeimpiä etuja ovat luotettavuus, rajaton kapasiteetti ja valmius myös tulevaisuuden sähköisten palvelujen turvalliseen käyttöön.

Valokuitu on ainoa luotettava, pitkän aikavälin tietoliikenneyhteys, joka mahdollistaa nopeasti ja luotettavasti niin nykyiset palvelut (Internet, IPTV, pankki jne.) kuin tulevaisuudenkin asiointipalvelut. Kuituliittymä nostaa kiinteistösi myyntiarvoa. Etätyö, valvonta ja erilaisten etäjärjestelmien hyödyntäminen, kuten kiinteistöautomaatio sekä turvaratkaisut, ovat mahdollisia valokuidun avulla. Valokuitu korvaa kiinteistösi nykyiset internetliittymäsi, eli niitä ei enää tarvita.

Miksi ottaisin liittymän, jos käytössäni on jo toimiva langaton yhteys?

Valokuitu on sijoitus tulevaisuuteen: se on nopein ja varmin tiedonsiirtomuoto.
Valokuitu on ainoa tietoliikenneyhteys, joka mahdollistaa nopeat ja luotettavat yhteydet.
Mokkulat ovat epävarmoja, koska niiden tarjoama kaista on aina jaettu muiden käyttäjien kesken, mikä tekee niistä todellisuudessa varsin hitaita. Olipa kyseessä 4G- tai 5G-kaista, se on aina jaettu ja signaalin kantomatka on rajallinen.

Valokuitu ja langaton yhteys eivät sulje toisiaan pois – ne täydentävät toisiaan. Mutta kotiin tai yritykseen valokuitu on paras mahdollinen.

Onko tarjous nyt paras mahdollinen?

On. Kuitukaapeli kotiin vedettynä maksaa nyt noin 5% markkinahinnasta ja vastaava 1000M liittymä on lähes kaksi kertaa kalliimpi valtakunnallisilla operaattoreilla. Yhteiskunta tukee nyt suomalaisille hyviä tietoliikenneyhteyksiä, koska se on alueellisen tasa-arvon, verkkopalveluiden käytettävyyden ja jopa kansallisen kilpailukyvyn vuoksi tärkeä asia. Kalajoelle tulee Suomen parhaat yhteydet ja parhaaseen hintaan. Tästä ei kannata jäädä paitsi!

Miten on mahdollista, että teiltä saa gigaisen liittymän?

Päätimme antaa perusliittymän hinnalla asiakkaalle kaikki tehot käyttöön, mitä verkosta irti lähtee. Esimerkiksi Ruotsissa suunnitellaan, että vuoteen 2025 mennessä gigaiset liittymät olisivat laajasti käytössä. Näytetään mallia!

Onko giga varmasti kaikille?

Verkkolaitteina käytetään 1000M laitteita ja asiakkaalle annetaan kaikki, mitä verkosta irti lähtee. Emme siis rajoita yhteyttä, kuten yleensä on tapana. Yhteistyökumppanimme toteuttaa mittauspalvelimen, jonka avulla yhteyttä voi seurata.

Minkälaiset päätelaitteet kotiin asennetaan?

Päätelaitekuva

1- Ulkojatkosboksi talon ulkoseinään. Tästä tehdään läpivienti sisälle.

2- Kuidun liitäntäboksi, johon valokuitukaapeli tulee ulkoboksilta.

3- ONT-laite, joka muuttaa valon tietokoneen ja muiden laitteiden ymmärtämäksi sähköiseksi signaaliksi.

4- Päätelaite eli reititin, jolla yhteyden voi jakaa langattomasti kodin langattomiin laitteisiin sekä haluttaessa johdolla tietokoneisiin tai esimerkiksi IPTV-boxiin.

Mikäli asiakkaalla on erillinen tekninen tila, ulkoboksia ei yleensä käytetä, vaan valokuitu päätetään suoraan tekniseen tilaan.

Jokaisen asiakkaan luona tehdään pihasuunnitelma, jolloin katsotaan, mihin asiakas haluaa päätelaitteet kotona sijoittaa ja mitä reittiä kuitukaapeli aurataan pihassa.

Entä jos rakentamispäätöstä ei tehdä, joudunko maksumieheksi?

Et joudu. Laskuttaminen alkaa vasta, kun valokuitu on asennettu käyttöön.

Entä 5G, eikö se ole pian käytössä?

Tulevaisuuden 5G-yhteydetkään eivät synny langattomasti, vaan 5G-tukiasema vaatii kiinteistöön oman valokuituyhteyden. Voidaksesi varmistaa, että kotisi internetyhteys on ajan tasalla myös 2020-luvulla, tarvitset valokuituliittymän. Arvioidaan, että 5G tulee toimimaan vain isojen kaupunkien keskustoissa.

Tuleeko juuri minun alueelle valokuitu?

Kalajoen alueella suunnitellaan rakennusalueita kevään ja talven aikana. Rakentamispäätös vuoden rakentamiskohteista tehdään liittymätiheyden, taloudellisen kannattavuuden ja käytössä olevan rahoituksen perusteella. Kannattaa tehdä tilaus, koska rakentamisalueet suunnitellaan myös myynnin perusteella.

Sopimuksemme nykyisen operaattorin kanssa on päättymässä xx.xx.xxxx, miten menetellä?

Sopimusta voi jatkaa toistaiseksi voimassa olevana, jolloin liittymän irtisanomisaika on tyypillisesti 1–2 viikkoa. Pitkiin sitoviin määräaikaisiin sopimuksiin ei kannata sitoutua. Mikäli nykyinen operaattori ei suostu toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen,
Liittymä kannattaa kilpailuttaa operaattorilla, joka ei edellytä määräaikaisuutta. Kysy lisää Kalajoen Kuidun porukalta, autamme mielellämme!

Milloin liittymismaksu maksetaan?

Liittymismaksu laskutetaan, kun valokuitu on asennettu käyttöösi.

Milloin liittymä pitää viimeistään tilata?

Liittymä kannattaa tilata hyvissä ajoin ennen varsinaisen rakentamistyön alkamista. Verkon suunnittelun kannalta on erittäin tärkeää, että tilaus tehdään mahdollisimman pian. Liittymän hankkimisen ehdoton takaraja on siinä vaiheessa kun alueellasi tehdään liittymien alituksia (valmistelevat työt).

Voiko laajakaistapalvelua päivittää myöhemmin?

Voit päivittää palvelua tekemällä muutospyynnön asiakaspalveluumme kirjallisena. Palvelumuutos ei vaadi toimenpiteitä asiakkaan kiinteistössä. Muutos tulee voimaan viimeistään seuraavasta mahdollisesta laskutuskaudesta. Päivitys voi koskea nopeutta tai palvelukokonaisuutta.

Naapuri tilasi liittymän. Voiko liittymän vetää myöhemmin tontilleni naapurin liittymästä?

Ei voi. Jokaiselle liittyjälle varataan tietty kuitumäärä jakokaivosta tai –kaapista. Näitä kaivoja on n. 2-5 km välein. Jälkikäteen liittyminen nostaa merkittävästi liittymiskustannuksia.

Voiko liittymän tilata mökille ja käyttää sitä vain kesäajan?

Voit tilata mökille ja loma-asuntoon Mikko Mökkikuitu-liittymän (1000/1000M). Liittymä on käytössäsi 100 vuorokautta vuodessa ja sinun ei tarvitse erikseen kytkeä sitä päälle.

Kaivuri ohitti juuri tonttini, voinko vielä ottaa liittymän?

Rakennussuunnitelmia laaditaan tilausten mukaan ja samalla alueiden toteutuminen varmistuu. Verkko suunnitellaan siten, että kaikilla haja-asutusalueen talouksilla on mahdollista liittyä rakentamisajan hinnoittelun mukaisilla ehdoilla. Pääsääntönä voidaan pitää, kun kaivuri on kulkenut tontin ohi, ei 250 euron liittymämaksua voida enää taata. Eli kannattaa tilata liittymä heti.

Asunnossani on jo kuitukaapeli, mutta sitä ei ole otettu käyttöön, voinko hyödyntää olemassa olevia kuitukaapeleita?

Lähtökohtaisesti alueella toimivat operaattorit eivät anna lupaa hyödyntää olemassa olevia kaapeleita. Siksi rakennamme oman verkon. Voimme toki hyödyntää olemassa olevia putkituksia, sillä pääsääntöisesti ne ovat kiinteistön omaisuutta.

Voiko yhden liittymän viedä useampaan rakennukseen tontilla?

Saman omistajan kiinteistöihin voi rakentaa sisäverkon. Rakennukset voidaan yhdistää toisiinsa sisäverkolla. Sisäverkoksi suosittelemme valokuitua sen sähkönjohtamattomuuden vuoksi.

Mikä on IPTV-palvelu?

IPTV-palvelu toteutetaan perinteisen antennitekniikan sijasta IPTV-tekniikalla, jossa ohjelmat välitetään televisiovastaanottimiin valokuidun välityksellä. Ulkoantennia TV-lähetysten vastaanottoon ei siis tarvita. Jos haluat käyttöön IPTV-palvelun, kotipäätelaite kannattaa sijoittaa tv:n läheisyyteen. IPTV-palvelussa tulee yksi päätelaite, joka korvaa digiboxin. Tämä tarkoittaa myös, että palveluun voidaan käytännössä kytkeä vain yksi tv-vastaanotin. Jos jollakin jakajalla kytkettäisiin useampi tv yhteen boxiin, kaikissa tv:ssä katsottaisiin samaa lähetystä.

Katso kaikki IPTV-kanavapaketit erillisestä hinnastosta! Eniten Kalajoella on tilattu IPTV S -pakettia.

Onko valokuitu herkkä ukkoselle?

Ei ole. Kiinteistökaapelit eivät sisällä metallijohtimia. Runko- ja jakelukaapelit ovat maadoitettuja. Mahdolliset sähkökatkokset vaikuttavat ainoastaan valokuituun kytkettävien laitteiden sähkönsyöttöön ja sitä kautta yhteyden toimintaan. Suosittelemme suojaamaan sähköiset laitteet sähköverkon ja laitteen väliin sijoitettavan ylijännitesuojan avulla, varsinkin maaseudulla.

Kuka vastaa rakennustöistä tontillani ja mitä minun täytyy tehdä?

Urakoitsija vastaa tontillasi tapahtuvista töistä ja on tätä kautta myös vastuussa niistä. Valokuitu toimitetaan avaimet käteen periaatteella, eli jos tilaat myös kuitupäätelaitteen kauttamme, sinulta ei vaadita mitään toimia. Valokuitu toimitetaan sinulle sisälle asti asennettuna käyttövalmiiksi. Halutessasi voit minimoida kuiturakentamisen haittoja tontillasi asentamalla suojaputken (50 mm, sileäpintainen) 40 cm syvyyteen. Suojaputki asennetaan talon reunasta ajotien varteen. Putkenpäät tulee suojata vedenpitäviksi esimerkiksi teippaamalla. Putken molempiin päihin asetetaan merkkikepit tekstillä valokuitu. Jälkityöt ovat kiinteistön omistajan vastuulla.

Ennen pihasuunnitelman tekoa, mieti mihin haluat, että päätelaitteen sijoitetaan kiinteistössäsi. Ne sijoitetaan yleensä tekniseen tilaan tai kodin keskeiseen huoneeseen, kuten olohuoneeseen. Jos mahdollista, selvitä tontilla maan alla kulkevat rakenteet (sähkökaapelit, vesijohtoputket, salaojat ym. mahdolliset esteet) jotka otetaan huomioon kaivureittiä suunniteltaessa.

Katso video aiheesta.

Asuntoni on myynnissä tai olen myymässä sitä vuoden kuluttua, kannattaako minun ottaa valokuitua?

Kannattaa ehdottomasti hyödyntää 250 € tarjous, sopimuksesi on voimassa niin kauan, kun asut osoitteessa. Mikäli muutat kesken sopimuskauden (2 vuotta), sopimus purkaantuu, eikä sinulle tule tästä ylimääräistä kulua. Kuituyhteys nostaa kiinteistösi myyntiarvoa. Uusi asukas voi liittyä kuituverkon asiakkaaksi. Jälkikäteen vedettynä, valokuidun hinta nousee rutkasti. Tilauksen voit tehdä heti.

Minulla ei ole tietoa sähköjohdoista, viemäröinneistä tai muista tontilla olevista kaapeleista, miten toimin?

Tonttikartta edesauttaa verkon rakentamista kiinteistöönne, se ei kuitenkaan ole pakollinen. Urakoitsija varmistaa kiinteistön kuitureitin ennen valokuidun rakentamista. Kun olet tilannut liittymän, urakoitsijamme tulee tekemään kanssasi pihasuunnitelman.

Kuinka syvälle kaapeli kaivetaan?

Valokuitukaapelin suositeltu asennussyvyys on tontilla 0,4 m. Tontin ulkopuolella suositeltu asennussyvyys on 0,7 m.

Pihallani on asfaltti, rikotteko sitä ja kuka vastaa sen korjaamisesta?

Vältämme asfaltin rikkomista kaikin keinoin ja tarkistamme aina olemassa olevat putkitukset ja muut seikat. Mikäli kiinteistön omistajalle arvellaan tässä vaiheessa tulevan ylimääräisiä kuluja, on tilaajalla oikeus peruuttaa tilaus.

Minkä vahvuinen on kiinteistölle tuleva valokuitukaapeli?

Valokuitukaapeli (4 x SML), asennetaan tontille ja on noin pikkusormen vahvuista (0,8 cm).

Voiko valokuituliittymän hankkia taloyhtiöön?

Taloyhtiön yhtiökokous päättää valokuituliittymän hankinnasta. Liittymä viedään taloyhtiön tekniseen tilaan. Taloyhtiöön hankitaan vain yksi liittymä. Taloyhtiöt vastaavat itse mahdollisista sisäverkkokaapeloinneista. Kysy asiakaspalvelustamme taloyhtiöille räätälöityjä ratkaisujamme.

Voinko itse vaikuttaa valokuidun reittiin tontillani?

Reittisuunnitelma käydään läpi kiinteistön omistajan kanssa ennen kaivuutöiden aloittamista tontilla. Voit myös itse kaivaa 0,4 m syvyyteen läpimitaltaan 50mm sileäpintaisen muoviputken (esim. sadevesiputki) talolta tien varteen. Putkenpäät tulee suojata vedenpitäviksi esimerkiksi teippaamalla. Putken molempiin päihin asetetaan merkkikepit tekstillä valokuitu. Hyödynnämme tätä asennuksen yhteydessä, eikä pihapiiriä tarvitse avata erikseen.

Katso video aiheesta.

Miksi minun pitää tilata myös kuitupäätelaite?

Kuitupäätelaite mahdollistaa valokuituyhteyden palvelut (internet, pankki- ja viranomaispalvelut jne.). Kuitupäätelaite sisältää WLAN-yhteyden sekä neljä (4) kappaletta Ethernet-portteja (100/1G). Kuitupäätelaite liitetään valokuituverkkoon ONT-moduulilla (sisältyy päätelaitteen hintaan).

Minulla on jo kuitupäätelaite, tarvitsenko uutta laitetta?

Useimmat kuituverkoissa yleisesti käytettävät päätelaitteet ovat yhteensopivia. Mahdollisissa vikatilanteissa kuituyhtiö vastaa vain toimittamistaan laitteista. Suosittelemme kuitenkin tässä yhteydessä ajantasaisen päätelaitteen hankintaa. Mikäli asiakas päättää hankkia päätelaitteen muualta tai käyttää olemassa olevaa päätelaitetta, tulee kuitenkin ONT-moduuli hankkia Kalajoen Kuidulta.

Ipv4 vai Ipv6?

Ipv4-osoitteiden määrä internetissä on rajallinen ja ne ovat käytännössä katsoen jo loppuneet. Tulevaisuudessa ipv6 korvaa ipv4:sen. Kalajoen Kuidulla on jo käytössä ipv6-osoitteet ja niiden osalta asiakkaat saavat julkisen vaihtuvan ip-osoitteen. Valitettavasti aika moni palvelu ei kuitenkaan toimi ipv6-osoitteilla ja tästä syystä osa asiakkaista tarvitsee edelleen julkisen ipv4-osoitteen.

Ipv4-osoitteiden loppuminen on syy, miksi useat operaattorit eivät nykyään enää oletuksena jaa käyttäjille suoraan julkista ipv4-osoitetta, vaan se on erillinen maksullinen lisäpalvelu. Suuremmilla, kauan toimivilla operaattoreilla ipv4-osoitteita saattaa olla varattuna iso määrä, jolloin ne ovat pystyneet niitä helpommin jakamaan. Tästä huolimatta suuremmatkin operaattorit ottavat nykyään lisämaksun julkisen ipv4-osoitteen käytöstä.

Kalajoen Kuitu Oy:lla julkinen ipv6-osoite kuuluu liittymään eli siitä ei tule lisämaksua. Julkinen ipv4 -osoite maksaa 2 eur/kk ja se lisätään kuukausilaskutukseen. Vaihtuva julkinen IP-osoite IPv4-tekniikalla on tavallisesti maksullinen lisäpalvelu tietoliikenneoperaattoreilla. Kuituyhtiöllä ei ole tietoa, mikäli ipv4 sisältyy joihinkin liittymiin oletuksena.

Tekninen toteutus:

  1. Laitetaan julkinen ipv4-osoite Intenon päätelaitteeseen. Tämä toimii useimmissa tapauksissa hyvin. Lähiverkon koneet ovat edelleen NATin takana, mutta esim. pelikonsolit osaavat todennäköisesti tehdä porttiohjaukset upnp:llä automaattisesti.
  1. Laitetaan julkinen ipv4-osoite tulemaan Intenon yhdestä portista ulos. Tällöin saadaan puhdas ipv4 yhteys ilman palomuuria. Tässä on kuitenkin huomioitava se, että porttiin kytketty laite on internetissä ilman palomuuria ja on hyökkäyksille alttiimpi. Tässä on myös miinuksena, että tällöin yhteyttä ei voida käyttää langattomasti.

Kuituyhtiön ehdotus on, että ensin kokeillaan vaihtoehtoa 1 ja mikäli se ei ole riittävä, niin silloin kokeillaan vaihtoehtoa 2.

Palvelun kytkennästä aiheutuun lyhyt katkos yhteyksiin. Yhteyden pitäisi palata noin 5 minuutissa. Mikäli näin ei tapahdu, käytä Intenon päätelaitteesta virrat pois.

Jäikö kysyttävää?

Jos sinulla jäi kysyttävää, lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@kalajoenkuitu.fi.

Lisäämme UKK-sivustolle asiakkaiden kysymiä kysymyksiä, jotta mahdollisimman moni saisi vastauksen kysymykseensä tältä sivulta.