Tule käymään uudella toimistollamme Ketolankuja 5 A, 2. kerros, Osuuskunta Valkeaveden toimitila, lähetä viestiä tai soita. Autamme mielellämme!
Valokuituverkkoa on tarkoitus rakentaa kaikkialle Kalajoella. Ensimmäisessä vaiheessa vuosien 2019-2020 aikana rakentaminen keskittyy alueille, joille rakentamiseen on saatu valtion ja kaupungin avustus. Näillä alueilla ei ole valokuitua saatavilla markkinaehtoisesti. Liittymätilauksia kannattaa tehdä kaikkialla, jotta voidaan arvioida kysyntää myös myöhemmin rakennettavilla alueilla. Mitään ei tarvitse maksaa ennen liittymän käyttöönottoa. Ensimmäisen vaiheen alustava suunnitelmakartta löytyy alla olevaa kuvaa klikkaamalla.
Valokuitu on erittäin ohut, lasista valmistettu johdin, jota pitkin signaali siirtyy valon (laser/led) muodossa. Valokuitu on ominaisuuksiltaan ja tiedonsiirtokyvyltään ylivoimainen kuparikaapeleihin sekä langattomiin yhteyksiin verrattuna. Sen tärkeimpiä etuja ovat luotettavuus, rajaton kapasiteetti ja valmius myös tulevaisuuden sähköisten palvelujen turvalliseen käyttöön.
Valokuitu on ainoa luotettava, pitkän aikavälin tietoliikenneyhteys, joka mahdollistaa nopeasti ja luotettavasti niin nykyiset palvelut (Internet, IPTV, pankki jne.) kuin tulevaisuudenkin asiointipalvelut. Kuituliittymä nostaa kiinteistösi myyntiarvoa. Etätyö, valvonta ja erilaisten etäjärjestelmien hyödyntäminen, kuten kiinteistöautomaatio sekä turvaratkaisut, ovat mahdollisia valokuidun avulla. Valokuitu korvaa kiinteistösi nykyiset internetliittymäsi, eli niitä ei enää tarvita.
Valokuitu on sijoitus tulevaisuuteen: se on nopein ja varmin tiedonsiirtomuoto.
Valokuitu on ainoa tietoliikenneyhteys, joka mahdollistaa nopeat ja luotettavat yhteydet.
Mokkulat ovat epävarmoja, koska niiden tarjoama kaista on aina jaettu muiden käyttäjien kesken, mikä tekee niistä todellisuudessa varsin hitaita. Olipa kyseessä 4G- tai 5G-kaista, se on aina jaettu ja signaalin kantomatka on rajallinen.
Valokuitu ja langaton yhteys eivät sulje toisiaan pois – ne täydentävät toisiaan. Mutta kotiin tai yritykseen valokuitu on paras mahdollinen.
1- Ulkojatkosboksi talon ulkoseinään. Tästä tehdään läpivienti sisälle.
2- Kuidun liitäntäboksi, johon valokuitukaapeli tulee ulkoboksilta.
3- ONT-laite, joka muuttaa valon tietokoneen ja muiden laitteiden ymmärtämäksi sähköiseksi signaaliksi.
4- Päätelaite eli reititin, jolla yhteyden voi jakaa langattomasti kodin langattomiin laitteisiin sekä haluttaessa johdolla tietokoneisiin tai esimerkiksi IPTV-boxiin.
Mikäli asiakkaalla on erillinen tekninen tila, ulkoboksia ei yleensä käytetä, vaan valokuitu päätetään suoraan tekniseen tilaan.
Jokaisen asiakkaan luona tehdään pihasuunnitelma, jolloin katsotaan, mihin asiakas haluaa päätelaitteet kotona sijoittaa ja mitä reittiä kuitukaapeli aurataan pihassa.
Et joudu. Laskuttaminen alkaa vasta, kun valokuitu on asennettu käyttöön.
Tulevaisuuden 5G-yhteydetkään eivät synny langattomasti, vaan 5G-tukiasema vaatii kiinteistöön oman valokuituyhteyden. Voidaksesi varmistaa, että kotisi internetyhteys on ajan tasalla myös 2020-luvulla, tarvitset valokuituliittymän. Arvioidaan, että 5G tulee toimimaan vain isojen kaupunkien keskustoissa.
Kalajoen alueella suunnitellaan rakennusalueita kevään ja talven aikana. Rakentamispäätös vuoden rakentamiskohteista tehdään liittymätiheyden, taloudellisen kannattavuuden ja käytössä olevan rahoituksen perusteella. Kannattaa tehdä tilaus, koska rakentamisalueet suunnitellaan myös myynnin perusteella.
Sopimusta voi jatkaa toistaiseksi voimassa olevana, jolloin liittymän irtisanomisaika on tyypillisesti 1–2 viikkoa. Pitkiin sitoviin määräaikaisiin sopimuksiin ei kannata sitoutua. Mikäli nykyinen operaattori ei suostu toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen,
Liittymä kannattaa kilpailuttaa operaattorilla, joka ei edellytä määräaikaisuutta. Kysy lisää Kalajoen Kuidun porukalta, autamme mielellämme!
Liittymismaksu laskutetaan, kun valokuitu on asennettu käyttöösi.
Liittymä kannattaa tilata hyvissä ajoin ennen varsinaisen rakentamistyön alkamista. Verkon suunnittelun kannalta on erittäin tärkeää, että tilaus tehdään mahdollisimman pian. Liittymän hankkimisen ehdoton takaraja on siinä vaiheessa kun alueellasi tehdään liittymien alituksia (valmistelevat työt).
Voit päivittää palvelua tekemällä muutospyynnön asiakaspalveluumme kirjallisena. Palvelumuutos ei vaadi toimenpiteitä asiakkaan kiinteistössä. Muutos tulee voimaan viimeistään seuraavasta mahdollisesta laskutuskaudesta. Päivitys voi koskea nopeutta tai palvelukokonaisuutta.
Ei voi. Jokaiselle liittyjälle varataan tietty kuitumäärä jakokaivosta tai –kaapista. Näitä kaivoja on n. 2-5 km välein. Jälkikäteen liittyminen nostaa merkittävästi liittymiskustannuksia.
Rakennussuunnitelmia laaditaan tilausten mukaan ja samalla alueiden toteutuminen varmistuu. Verkko suunnitellaan siten, että kaikilla haja-asutusalueen talouksilla on mahdollista liittyä rakentamisajan hinnoittelun mukaisilla ehdoilla. Pääsääntönä voidaan pitää, kun kaivuri on kulkenut tontin ohi, ei liittymämaksua voida enää taata. Eli kannattaa tilata liittymä heti.
Lähtökohtaisesti alueella toimivat operaattorit eivät anna lupaa hyödyntää olemassa olevia kaapeleita. Siksi rakennamme oman verkon. Voimme toki hyödyntää olemassa olevia putkituksia, sillä pääsääntöisesti ne ovat kiinteistön omaisuutta.
Saman omistajan kiinteistöihin voi rakentaa sisäverkon. Rakennukset voidaan yhdistää toisiinsa sisäverkolla. Sisäverkoksi suosittelemme valokuitua sen sähkönjohtamattomuuden vuoksi.
IPTV-palvelu toteutetaan perinteisen antennitekniikan sijasta IPTV-tekniikalla, jossa ohjelmat välitetään televisiovastaanottimiin valokuidun välityksellä. Ulkoantennia TV-lähetysten vastaanottoon ei siis tarvita. Jos haluat käyttöön IPTV-palvelun, kotipäätelaite kannattaa sijoittaa tv:n läheisyyteen. IPTV-palvelussa tulee yksi päätelaite, joka korvaa digiboxin. Tämä tarkoittaa myös, että palveluun voidaan käytännössä kytkeä vain yksi tv-vastaanotin. Jos jollakin jakajalla kytkettäisiin useampi tv yhteen boxiin, kaikissa tv:ssä katsottaisiin samaa lähetystä.
Katso kaikki IPTV-kanavapaketit erillisestä hinnastosta! Eniten Kalajoella on tilattu IPTV S -pakettia.
Ei ole. Kiinteistökaapelit eivät sisällä metallijohtimia. Runko- ja jakelukaapelit ovat maadoitettuja. Mahdolliset sähkökatkokset vaikuttavat ainoastaan valokuituun kytkettävien laitteiden sähkönsyöttöön ja sitä kautta yhteyden toimintaan. Suosittelemme suojaamaan sähköiset laitteet sähköverkon ja laitteen väliin sijoitettavan ylijännitesuojan avulla, varsinkin maaseudulla.
Urakoitsija vastaa tontillasi tapahtuvista töistä ja on tätä kautta myös vastuussa niistä. Valokuitu toimitetaan avaimet käteen periaatteella, eli jos tilaat myös kuitupäätelaitteen kauttamme, sinulta ei vaadita mitään toimia. Valokuitu toimitetaan sinulle sisälle asti asennettuna käyttövalmiiksi. Halutessasi voit minimoida kuiturakentamisen haittoja tontillasi asentamalla suojaputken (50 mm, sileäpintainen) 40 cm syvyyteen. Suojaputki asennetaan talon reunasta ajotien varteen. Putkenpäät tulee suojata vedenpitäviksi esimerkiksi teippaamalla. Putken molempiin päihin asetetaan merkkikepit tekstillä valokuitu. Jälkityöt ovat kiinteistön omistajan vastuulla.
Ennen pihasuunnitelman tekoa, mieti mihin haluat, että päätelaitteen sijoitetaan kiinteistössäsi. Ne sijoitetaan yleensä tekniseen tilaan tai kodin keskeiseen huoneeseen, kuten olohuoneeseen. Jos mahdollista, selvitä tontilla maan alla kulkevat rakenteet (sähkökaapelit, vesijohtoputket, salaojat ym. mahdolliset esteet) jotka otetaan huomioon kaivureittiä suunniteltaessa.
Katso video aiheesta.
Kannattaa ehdottomasti hyödyntää tarjous, sopimuksesi on voimassa niin kauan, kun asut osoitteessa. Mikäli muutat kesken sopimuskauden (2 vuotta), sopimus purkaantuu, eikä sinulle tule tästä ylimääräistä kulua. Kuituyhteys nostaa kiinteistösi myyntiarvoa. Uusi asukas voi liittyä kuituverkon asiakkaaksi. Jälkikäteen vedettynä, valokuidun hinta nousee rutkasti. Tilauksen voit tehdä heti.
Tonttikartta edesauttaa verkon rakentamista kiinteistöönne, se ei kuitenkaan ole pakollinen. Urakoitsija varmistaa kiinteistön kuitureitin ennen valokuidun rakentamista. Kun olet tilannut liittymän, urakoitsijamme tulee tekemään kanssasi pihasuunnitelman.
Valokuitukaapelin suositeltu asennussyvyys on tontilla 0,4 m. Tontin ulkopuolella suositeltu asennussyvyys on 0,7 m.
Vältämme asfaltin rikkomista kaikin keinoin ja tarkistamme aina olemassa olevat putkitukset ja muut seikat. Mikäli kiinteistön omistajalle arvellaan tässä vaiheessa tulevan ylimääräisiä kuluja, on tilaajalla oikeus peruuttaa tilaus.
Valokuitukaapeli (4 x SML), asennetaan tontille ja on noin pikkusormen vahvuista (0,8 cm).
Taloyhtiön yhtiökokous päättää valokuituliittymän hankinnasta. Liittymä viedään taloyhtiön tekniseen tilaan. Taloyhtiöön hankitaan vain yksi liittymä. Taloyhtiöt vastaavat itse mahdollisista sisäverkkokaapeloinneista. Kysy asiakaspalvelustamme taloyhtiöille räätälöityjä ratkaisujamme.
Reittisuunnitelma käydään läpi kiinteistön omistajan kanssa ennen kaivuutöiden aloittamista tontilla. Voit myös itse kaivaa 0,4 m syvyyteen läpimitaltaan 50mm sileäpintaisen muoviputken (esim. sadevesiputki) talolta tien varteen. Putkenpäät tulee suojata vedenpitäviksi esimerkiksi teippaamalla. Putken molempiin päihin asetetaan merkkikepit tekstillä valokuitu. Hyödynnämme tätä asennuksen yhteydessä, eikä pihapiiriä tarvitse avata erikseen.
Katso video aiheesta.
Kuitupäätelaite mahdollistaa valokuituyhteyden palvelut (internet, pankki- ja viranomaispalvelut jne.). Kuitupäätelaite sisältää WLAN-yhteyden sekä neljä (4) kappaletta Ethernet-portteja (100/1G). Kuitupäätelaite liitetään valokuituverkkoon ONT-moduulilla (sisältyy päätelaitteen hintaan).
Useimmat kuituverkoissa yleisesti käytettävät päätelaitteet ovat yhteensopivia. Mahdollisissa vikatilanteissa kuituyhtiö vastaa vain toimittamistaan laitteista. Suosittelemme kuitenkin tässä yhteydessä ajantasaisen päätelaitteen hankintaa. Mikäli asiakas päättää hankkia päätelaitteen muualta tai käyttää olemassa olevaa päätelaitetta, tulee kuitenkin ONT-moduuli hankkia Kalajoen Kuidulta.
Ipv4-osoitteiden määrä internetissä on rajallinen ja ne ovat käytännössä katsoen jo loppuneet. Tulevaisuudessa ipv6 korvaa ipv4:sen. Kalajoen Kuidulla on jo käytössä ipv6-osoitteet ja niiden osalta asiakkaat saavat julkisen vaihtuvan ip-osoitteen. Valitettavasti aika moni palvelu ei kuitenkaan toimi ipv6-osoitteilla ja tästä syystä osa asiakkaista tarvitsee edelleen julkisen ipv4-osoitteen.
Ipv4-osoitteiden loppuminen on syy, miksi useat operaattorit eivät nykyään enää oletuksena jaa käyttäjille suoraan julkista ipv4-osoitetta, vaan se on erillinen maksullinen lisäpalvelu. Suuremmilla, kauan toimivilla operaattoreilla ipv4-osoitteita saattaa olla varattuna iso määrä, jolloin ne ovat pystyneet niitä helpommin jakamaan. Tästä huolimatta suuremmatkin operaattorit ottavat nykyään lisämaksun julkisen ipv4-osoitteen käytöstä.
Kalajoen Kuitu Oy:lla julkinen ipv6-osoite kuuluu liittymään eli siitä ei tule lisämaksua. Julkinen ipv4 -osoite maksaa 2 eur/kk ja se lisätään kuukausilaskutukseen. Vaihtuva julkinen IP-osoite IPv4-tekniikalla on tavallisesti maksullinen lisäpalvelu tietoliikenneoperaattoreilla. Kuituyhtiöllä ei ole tietoa, mikäli ipv4 sisältyy joihinkin liittymiin oletuksena.
Tekninen toteutus:
Kuituyhtiön ehdotus on, että ensin kokeillaan vaihtoehtoa 1 ja mikäli se ei ole riittävä, niin silloin kokeillaan vaihtoehtoa 2.
Palvelun kytkennästä aiheutuun lyhyt katkos yhteyksiin. Yhteyden pitäisi palata noin 5 minuutissa. Mikäli näin ei tapahdu, käytä Intenon päätelaitteesta virrat pois.
Jos sinulla jäi kysyttävää, lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@kalajoenkuitu.fi.
Lisäämme UKK-sivustolle asiakkaiden kysymiä kysymyksiä, jotta mahdollisimman moni saisi vastauksen kysymykseensä tältä sivulta.