taustakuva taustakuva taustakuva

Tarkan suunnittelun ja järkevän rakentamisen lopputuloksena kustannuksiltaan kohtuullinen ja toimiva kuituverkko

Kalajoen Kuitu laajentaa kuituverkkoaan käyttäen olemassa olevan verkkokapasiteetin mahdollisimman tehokkaasti hyödyksi. Verkon laajeneminen tapahtuu aina verkon solmupisteistä eteenpäin, jolloin myös mahdolliset uudet alueet määräytyvät sen hetkisen liitettävyyden mukaan. Uusien alueiden rakentaminen mahdollistaa verkon laajentamisen edelleen uusille asuinalueille.

— Rakennettavan alueen asiakaskannan on oltava riittävä, jotta kuituverkon käytön kustannukset asiakasta kohden ovat järkevät ja kohtuulliset. Tehtävämme on katsoa asiaa asiakkaan kannalta ja tietysti niinkin, että oma toimintamme on kannattavaa, kertoo Kalajoen Kuidun liiketoimintajohtaja Juha Matkaselkä.

Asiakaskartoitus kestää tavallisesti noin kaksi kuukautta. Jos asiakaskanta on riittävä, aloitetaan rakentamisen suunnittelu. Suunnittelu kestää 1 – 2 kuukautta, jonka jälkeen aloitetaan sijoituslupien hakeminen.

— Haemme luvat muun muassa kaupungin rakennusvalvonnasta, ELY-keskukselta sekä yksityisteiden osalta tiekunnilta. Jokaiselta tontinomistajalta tarvitaan myös lupa kaapeleiden sijoittamiseen. Luvitustyötä on paljon, ja se vie pienenkin alueen osalta 3 – 4 kuukautta. Rakennustöitä ei voi aloittaa ennen kaikkien lupien varmistumista.

Kuituverkon rakentaminen itsessään on suhteellisen nopeaa. Maakaapelointitöiden jälkeen kuidut kytketään eli hitsataan. Prosessin viimeinen vaihe on käyttöönotto, jonka jälkeen asiakkaat saavat kuituyhteyden käyttöönsä. Käytännössä koko prosessi soveltuvuuspäätöksestä käyttöönottoon kestää vuoden verran.

— Asiakkaan näkökulmasta se voi näyttää hitaalta, mutta etenemme projekteissa niin nopeasti kuin mahdollista. Se on kaikkien osapuolten etu.

Mitkä tekijät hidastavat itsessään nopeaa rakennusprosessia?

Itsessään tavanomaisen mittaisille projekteille on ajoittain useitakin hidastavia tekijöitä, kuten mahdolliset budjettirajoitteet.

— Joudumme aina vetämään verkon rakentamisessa rajan joidenkin tonttien väliin, ja valitettavasti tällöin myös tilaajia jää verkon ulkopuolelle. Teemme kuitenkin kovasti töitä sen eteen, että saamme vuosittaisen budjettimme käytettyä niin, että verkko tavoittaa mahdollisimman monta asiakasta, kertoo toimitusjohtaja Juha Puranen.

Ajoittain rakentamista hidastaa myös yhteisrakentamisvelvoite. Kalajoen Kuitu harjoittaa yhteisrakentamista ja kommunikoi tulevista rakennussuunnitelmista säännöllisesti muun muassa paikallisten sähkön-, veden- ja lämmönjakelijoiden sekä Kalajoen kaupungin kanssa. Jos esimerkiksi kaupunki on suunnitellut kyseessä olevalle alueelle kaivuutöitä ensi vuodelle, Kalajoen Kuitu ajoittaa kuituverkon rakentamisen samalle ajankohdalle.

— Yhteisrakentaminen on mahdollisista viivästyksistä huolimatta ehdottomasti järkevin rakentamistapa. Siinä kaikki voittavat – myös asiakkaat, kun eri toimijat eivät ole peräkkäisinä vuosina aukomassa tienvarsia. Käytämme myös esimerkiksi sähkönjakeluverkon uusimisen hyödyksi ja asennamme kuitukaapelit samalla kertaa.

Rakennustöitä rajoittavat lisäksi myös Suomen sääolosuhteet. Rakentaminen ajoittuu pääsääntöisesti sulan maan aikaan, joka on käytännössä toukokuulta loka-marraskuulle.

Kiinteään tiedonsiirtoon kuitu on ykkönen

Pitkäjänteisyyttä vaativasta prosessistaan huolimatta kuituverkko on kannattava valinta. Kun verkko on kerran rakennettu, se kestää käytännössä vuosikymmeniä. Käyttäjällä on koko kaista omassa käytössään, jolloin yhteys toimii saumattomasti. Kuituyhteys on energiatehokas valinta — kuidulla toteutetun liittymän sähkökulutus on murto-osa esimerkiksi 5G-tekniikalla toteutettuihin liittymiin. Kiinteä kuituyhteys on myös varma ja turvallinen.

— 4G- ja 5G -verkot ovat erinomaisia liikkuvaan tiedonsiirtoon. Kun tiedonsiirtoa tarvitaan kiinteästi kotona tai työpaikalla, kuituverkko on ykkönen.

Vuonna 2022 Kalajoen Kuidun verkko tavoittaa 250 – 300 uutta kiinteistöä. Aktiivisessa rakennusvaiheessa ovat Käännänkylä, Lajuksentie ja Lahdensuuntien alue. Sen jälkeen kuituverkon laajeneminen jatkuu muun muassa Himangan alueella.

 

Kalajoen Kuitu laajentaa verkkoaan 2022! 🎉

Kesäkuun alussa alamme rakentaa kuituverkkoa Tyngän pohjoispuolelle Kalajoella. Verkko tavoittaa seuraavat osoitteet:
🟠 Kalajoentie 794 – 865
🟠 Käännänkyläntie 1 – 820
Rakentaminen aloitetaan kesäkuun alussa, ja se toteutetaan yhteisrakentamisena Elenian maakaapeloinnin yhteydessä. Viimeisimmätkin liittymät pyritään saamaan käyttöön syksyn aikana.
Katso uuden kuituverkon tarkka sijainti vihreällä merkityllä alueella ja tilaa oma liittymäsi! Vielä ehtii mukaan
Tynkä Pohjoisen rakentamisalue kartalla

Uusi kuituverkko tavoittaa myös Himangan Lajuksentien alueella seuraavat osoitteet:
🔶 Lajuksentie 1 – 107
🔶 Tuomatie
Mikäli et ole vielä tilannut omaa liittymääsi, tee se nyt! Rakentaminen aloitetaan heti, kun sijoitusluvitus valmistuu. Tarkemmasta rakennusaikataulusta tiedotetaan erikseen. Katso tarkka rakennusalue kartasta vihreällä merkityltä alueelta 👇
Lajuksentien rakennusalue Himangalla
Lisäksi viimevuotisten alueiden siistimiset on aloitettu ja keskenjääneiden tilaajapisteiden asennuksia jatketaan Himangalla Lopotintien, Kannuskyläntien ja Raumankarintien alueilla.

Sen lisäksi verkko tavoittaa seuraavat alueet:
🔶 Lahdensuuntie 1 – 128
🔶 Pohjoinen Satamatie 1 – 175
🔶 Karvonperäntie, Toppalantie, Pajatie, Teollisuustie, Riihitie, Ojanperäntie, Täkkitie, Talotie, Lukkarintie ja Risuperäntie

Rakentaminen toteutetaan yhteisrakentamisena Korpelan Voiman kanssa.
Katso tarkka rakennusalue vihreällä merkityltä alueelta 👇

Lahdensuuntien rakennusalue

Seuraavien alueiden jatkorakentamisesta tiedotetaan lähiaikoina.

 

29.11.2021 Liittymismaksujen hinnat muuttuvat

Vuosi 2021 alkaa olla päätöksessään, joten tämän vuoden rakentaminen on nyt loppusuoralla talven tehdessä tuloaan.

Liittymähinnat muuttuvat vuoden 2022 alusta:

 • Liittymismaksu 100€, voimassa 31.12.2021 saakka. Tämä koskee rakentamattomilta alueilta tehtyjä tilauksia, johon on peruuttamisoikeus alueen rakentamisen alkamiseen saakka.
 • Liittymismaksu 250€, voimassa 31.12.2021 saakka. Tämä koskee rakennettuilta alueilta tehtyjä tilauksia.
 • Liittymismaksu 250€, 1.1.2022 alkaen rakentamattomille alueille.
 • Liittymismaksu 400€, 1.1.2022 alkaen rakennetuille alueille.

Hintojen muutokset vaikuttavat vain uusien liittymien rakentamiseen. Kuukausimaksut pysyvät ennallaan.

Talven aikana keskitymme verkon suunnitteluun, jotta pääsemme jatkamaan rakentamista 2022 keväällä, niin Himangalla kuin muillakin alueilla. Näistä tiedotamme kevään kynnyksellä, kuitenkin on hyvä muistaa, että aikatauluihin voi aina tulla muutoksia, jotta voimme parhaiten hyödyntää yhteisrakentamista muiden tahojen kanssa, joka mahdollistaa laajemman rakentamisen rakentamiskaudella. Alueellamme on ollut ilo huomata asukkaiden kiinnostus nopeisiin kuituyhteyksiin, joka maailmalla olevan tilanteen vuoksi on mahdollistanut niin etätyöskentelyn kuin -opiskelunkin.

Lisäksi nyt on talvella hyvä aika alkaa kartoittamaan teille yhdessä muita palveluja.

Tällä hetkellä kauttamme on mahdollista saada esimerkiksi

 • Kameravalvonta, myös täysin avaimet käteen palveluna turvaamaan omaisuutenne.
 • IPTV
 • Langattoman verkon haasteisiin meiltä löytyy vaihtoehtoja niin isompiin kuin pienempiinkin tarpeisiin

Miten muuten voisimme teitä palvella?

Mikäli sinulla on jokin ajatus/tarve niin laita meille viestiä aiheesta asiakaspalvelu@kalajoenkuitu.fi

Yhteyksien päässä Kalajoen Kuitu

 

V sportin kotimaiset urheilukanavat uudistuvat 1.10.2021 alkaen

V sport jääkiekko → V sport 1 Suomi
V sport jalkapallo → V sport 2 Suomi
V sport urheilu → V sport + Suomi

Kanavapakettien muutos mahdollistaa jatkossa sen, että jatkossa kanavilla hyödynnetään entistä paremmin ja näyttää niillä laajempaa lajikattausta. Urheilutarjonta kasvaa syksyllä 2021 FIS talvilajeilla sekä UEFA Eurooppa- ja Konferenssi-liigalla, sekä Formula 1 näkyy kaudesta 2022 alkaen.

Kanavamuutoksista johtuen V sport jalkapallo – ja V sport jääkiekko -paketit poistuvat
myynnistä 1.10.2021 alkaen. Näiden pakettien jo olemassa olevat tilaajat voivat jatkaa
tilaustaan toistaiseksi.

 

28.7.2021 Rakentaminen jatkuu

Kalajoen Kuidun jatkorakentamisesityksen päätös on lainvoimainen. Tämä mahdollistaa verkon laajentamisen kattamaan yhä suurempaa osaa Kalajokea.

Taloudellinen yhtälö on päätöksen teossa mukana, joten liittymätiheys / -kiinnostus vaikuttavat rakentamisen etenemiseen. Tämän lisäksi uusien alueiden rakentamisjärjestykseen vaikuttaa liitettävyys jo rakennettuun runkoverkkoon, joten valitettavasti emme voi palvella kaikkia alueita samanaikaisesti.

Rakentaminen on alkanut Himangalla Raumankarin koulun alueella:

 • Himanka, Leipämäentie
 • Himanka, Pirttihaantie
 • Himanka, Yrittäjäntie
 • Himanka, Uunilan Rantatie
 • Himanka, Ervastintie
 • Himanka, Uunilantie
 • Himanka, Isokedontie

Asutko seuraavilla kaduilla, jotka ovat seuraavat rakentamisen kohteet:

 • Raumankarintie
 • Sautinkarintie 1-13
 • Kannuskyläntie 1-9
 • Kartanotie
 • Lopotintie 1-16
 • Kipparinkuja

Ole hyvä ja vahvistahan tilauksesi osoitteesta www.kalajoenkuitu.fi/tilaa-valokuitu/ tai sähköpostitse asiakaspalvelu@kalajoenkuitu.fi
 

15.4.2021 Tiedotus rakentamisesta

Verkon rakentamisen ensimmäinen vaihe on saatu päätökseen. Kevään ja kesän aikana tulemme keskittymään verkon pienimuotoiseen laajentamiseen muutamilla katuosuuksilla sekä uusien asiakkaiden liittämiseen verkkoon jo rakennetuilla alueilla. Verkon rakentamisen jatkamisesta jo suunnitelluille Himangan ja muille alueille on kokonaisselvitys meneillään, jonka valmistuttua jatkorakentaminen käsitellään yhtiön omistajan Kalajoen Kaupungin kanssa yhteistyössä. Tulemme tiedottamaan heti kun tiedämme jatkotoimista, jolloin saadaan vastaukset muihinkin kysymyksiin.
 

3.12.2020 Laskutusjärjestelmämme uudistui

Kalajoen Kuitu otti käyttöön uuden laskutusjärjestelmän marraskuussa 2020 alkaen. Laskujen ulkoasu on muuttunut muutoksen myötä. Uuden järjestelmän myötä laskujen e-lasku- ja suoramaksusopimukset on uusittava. Asiakkaita pyydetään tekemään verkkopankissa uusi suoramaksu- tai e-laskusopimus saadessaan laskun. Tunnisteena käytetään henkilötunnusta. Lisätietoja e-lasku- tai suoramaksusopimuksista saa omasta pankista. Paperilaskujen vastaanottoon muutos ei vaikuta. Pahoittelemme laskutuksen viivettä ja mahdollista häiriötä.
 

7.10.2020 Rakentamisen aikataulua

Kalajoen omaa kuituverkkoa laajennetaan edelleen. Tällä hetkellä rakennetaan runkolinjaa välillä Typpö-Himanka. Himangalla kuidun rakentaminen on edennyt Raumankarin koululle. Laitetilan käyttöönotto tapahtuu marraskuun alkupuolella ellei mitään yllätyksiä tule eteen. Tämän jälkeen voidaan aloittaa liittymien käyttöönotot runkolinjan varrelta. Ennen maiden jäätymistä pyritään rakentamaan mahdollisimman paljon. Muilta osin rakentaminen jatkuu ensi vuonna ja suunnitelmat sekä aikataulu tarkentuvat talven aikana.

 

Olemme muuttaneet!

Uusi osoite on Ketolankuja 5 A (2. kerros, Osuuskunta Valkeaveden toimitila). Soita, jos olet tulossa ja varmista, että joku on paikalla. Koronapandemian vuoksi toimisto ei ole virallisesti auki.

040 5846260 / Asiakaspalvelu

040 7193040 / Tilaukset

 

23.7.2020 Valokuituverkon rakentaminen edistyy

Valokuituverkon rakentaminen edistyy. Hiekkasärkillä kaivutyöt ovat aivan loppusuoralla ja kaappien hitsaukset työn alla. Särkillä on käytössä noin 70 liittymää. Asiakkaalle tiedotetaan, kun liittymä on käytettävissä.

Kärkisen kylällä rakentaminen on käynnissä ja runkoverkko on edennyt Pernuntien risteykseen asti. Himangalta rakennetaan runkoverkkoa vastaan. Työ on edennyt parin kilometrin matkalta Pöntiön suuntaan.

Kalajoen keskustassa rakennetaan Lankilantiellä ja Venteläntiellä. Tämä mahdollistaa tulevaisuudessa verkon laajentamisen keskustan alueelle.

Koko Kalajoen alueella on tilattu valokuituliittymiä jo lähes 3000 kpl ja käytössä on noin 1100 liittymää.

 

Hiekkasärkillä liittymismaksu on 250 euroa 17.6.2020 alkaen.

Rakentamistyöt ovat aivan loppusuoralla. Ensimmäiset liittymät saadaan käyttöön jo juhannusviikolla.

Typpö-Himanka välillä 100 euron liittymismaksutarjous loppuu sunnuntaina 14.6.2020!

⭐️ Kärkinen, Pernu, Pahkala, Pöntiö – tarjous voimassa 14.6. asti
⭐️ Himangan keskustan pohjoispuoli – tarjous voimassa 28.6. asti

Tämän jälkeen liittymismaksun hinta nousee 250 euroon. Voit tehdä tilauksen helposti tästä.

 

12.5.2020 Kuitua Typön ja Himangan välille

Kalajoen Kuitu Oy:n hallitus on tehnyt toisen rakentamispäätöksen vuodelle 2020. Kuituverkko rakennetaan Typöstä Himangalle. Paikallista kuitua rakennetaan Kärkiseen, Pernuun, Pahkalaan ja Pöntiöön.

Rakentamisajan liittymismaksutarjous 100 euroa on voimassa ja liittymä kannattaa tilata mahdollisimman pian.  ”Rakentamisajan tarjous on vielä voimassa uusilla rakentamisalueilla. Viimeiset tilaukset otetaan vastan nyt.” kertoo kuituyhtiön myyntipäällikkö Mari Palin.

Vuonna 2020 on nyt päätetty rakennettavan kolme aluetta: Hiekkasärkät, Himangan keskusta ja Typpö-Himanka -väli. Hiekkasärkillä rakentaminen on hyvässä vauhdissa. Himangalla kaivutyöt alkavat alkukesällä.

Tilauksia koko Kalajoen alueella on jo noin 2900 kpl. Vuonna 2019 Kalajoella rakennettiin omaa valokuituverkkoa yli 150 kilometriä ja käytössä on noin 950 liittymää. Viime vuoden rakentamisen jälkitöitä tehdään myös tänä keväänä ja kesänä. Tämän vuoden liittymät pystytään kytkemään aikaisemmin käyttöön.

 

23.4.2020 Hiekkasärkillä kaivetaan jo kuitua

Kalajoen oman valokuituverkon rakennustyöt ovat käynnistyneet Hiekkasärkillä. Ensin tehdään teiden alituksia, joiden avulla vältetään teiden auki kaivamista ja vähennetään asukkaille aiheutuvia haittoja. Rakennustöiden aikana alueella liikkuu erilaisia työkoneita ja alueella liikkuvia pyydetään noudattamaan erityistä huomiota ja varovaisuutta työalueiden lähistöllä.

Rakentamisajan liittymismaksutarjous 100 euroa on voimassa ja liittymä kannattaa tilata mahdollisimman pian.  ”Hiekkasärkillä viimeiset tilaukset otetaan vastaan nyt! Kannattaa tehdä tilaus heti, jotta voi hyödyntää rakentamisajan tarjouksen.” kertoo kuituyhtiön myyntipäällikkö Mari Palin.

Koko Kalajoen alueella on tilattu nyt yhteensä lähes 2900 valokuituliittymää. Kuituyhtiön hallitus tekee rakentamispäätökset. Vuonna 2020 rakennetaan ainakin Hiekkasärkkien alue sekä Himangan keskusta. Valokuituliittymiä on käytössä nyt yli 900 kappaletta ja tänä vuonna liittymät pystytään kytkemään käyttöön nopeammin.

Kalajoen Kuitu Oy on kalajokisten oma yhtiö, jonka ainoa tarkoitus on tuottaa asiakkailleen Suomen parhaat tietoliikenneyhteydet edulliseen hintaan.